15.6.2010

Ohje pantaan

Pyynnöstä ohje yritelmä pantaan. Kaava on nyt vain skannattu, mutta näkyy siinä mitat piirtämistä varten. Yritän saada ukon muuttaamaan sen pdf:ksi. Itse olen toistaiseksi tehnyt näitä vain trikoosta, vaan miksipäs ei puuvillakin kävisi. Näillä mitoilla tulee passeli sirpakalle 7-vuotiaalle.

Leikkaa kaikki osat valmiiksi. Panta-osassa on saumavarat mukana. Niska-osaan saumavarat lisätään kuminauhan leveyden mukaan. Yleensä käytän 2-2,5cm leveää kumpparia jota on jäänyt housuompeluksista. Niska-osan putkilosta pitää tulla juuri sen levyinen, että kuminauha mahtuu just sinne leveyden puolesta menemään.

Silitä pantaan 1,5cm käänteet. Jopa minäkin olen oppinut, että töistä tulee siistimpiä mitä enemmän jaksaa rautaa käyttää.


Tikkaa käänteet kaksoisneulalla oikealta puolelta. Kuvassa näkyy, että ompeleiden välistä kangas nousee mikä johtuu siitä etten jaksanut etsiä kapeampaa kaksoisneulaa (tämä on 4,0..). Siisti ompeleen yli jäävät kankaanreunat nurjalta.


Sitten taitellaan pannan päädyt sopiviksi. Eli käännän ommellut taitteet nurjalle.


Ja sitten vielä väliin jäävä kangas taitetaan siihen päälle. Toivottavasti kuva kertoo enemmän kuin selitykseni.


Tässä kohtaa olen aputikannut taitteet kiinni, jolloin panta- ja niska-osan yhdistäminen on helpompaa kun ei ole neuloja tökkimässä sormiin.


Niska-osan kangaspala taitetaan pitkittäin oikeat puolet yhteen ja tikataan noin 1cm etäisyydeltä. Siisti saumavara kapeammaksi ja käännä syntynyt putkilo oikeinpäin. Sauma tulee keskelle, ei reunaan.
Pujota kuminauha outkilon sisälle ja käännä molemmista päistä kangasta n. 0,5c sisään. Kuminauha jää sinne taitteen alle. Tässä kohtaa olen taas aputikannut kumpparin kiinni putkiloon pieneltä matkaa päistä (älä tikkaa kuitenkaan putkea umpeen!). Kuminauha karkaa helposti pois ompeleen alta osia yhdistettäessä jos tästä kohtaa luistan.


Pujota pannan päät putkiloon 1cm verran niska-osan sisään ja tikkaa kiinni. Putkilon sauma jää "nurjalle" päätä vasten piiloon. Vaikka eihän se varmaan muutenkaan hiusten alta näkyisi.


TaDaa! Panta on valmis =)

Saa kysyä, vinkata ja kommentoida ;-)

4 kommenttia:

vupii kirjoitti...

Kivat ohjeet ja kiva panta!
Kiitos selkeistä ohjeista, täytyykin yrittää tehdä tuollainen :)

Miina. kirjoitti...

Kiitti ohjeesta! :D Just eilen piti tehdä tollanen, mut nyt on onneks ohjekin! :)

Piia kirjoitti...

Kiitoksia ohjeesta! :)

kiala kirjoitti...

Kiitos ohjeista, säästyn parilta koeversiolta :)